Good Harvest: “Vi har gjort det mesta på vår bucket list”

Artiklar
Intervju med succéduon Good Harvest som kommer till Kulturens hus fredag 24 april.

Joni Mitchell-tolkningen blev viral och gav dem skivkontrakt med Per Gessle. Efter senaste albumreleasen och deras medverkan i några av Sveriges mest populära TV-program är Good Harvest namnet på allas läppar.

Sommaren 2016 började lida mot sitt slut och Good Harvest hade precis spelat in sitt debutalbum. Duon, bestående av Ylva Eriksson och Hanna Enlöf, visste inte om de skulle släppa albumet själva eller gå via ett skivbolag. I väntan på att den processen skulle bli klar föddes idén om att spela in live sessions.

”Vi spelade in den i en lada mitt ute i skogen”

– Vi ville verkligen släppa något i väntan på albumet. Det var ganska självklart att vi skulle ha med en Joni Mitchell låt och när vi började känna på just Woodstock så tyckte vi att det hände något speciellt. Vi valde att göra sessionen i Ylvas föräldrars lada mitt ute i skogen utanför Falun. Det regnade hela dagen, vilket försenade hela inspelningen, och det var först när det började skymma som vi kunde börja filma. Det gav någon slags magisk känsla till hela inspelningen, nästan som att det var något speciellt i luften den kvällen.

Videon blev en viral succé

Tolkningen, som i dagsläget har flera miljoner visningar på Facebook, blev direkt en internationell viral succé. Hanna hade precis åkt till Kina för en turné med ett annat projekt och märkte inte när allt brakade loss kring. För att uppdatera henne om läget skickade Ylva skärmdumpar.

– Det var väldigt, väldigt speciellt att vara så långt borta, och framförallt så avskärmad från internet, under just den perioden. Ylva fick skicka skärmdumpar då och då så jag kunde följa utvecklingen och se alla fina meddelanden från folk som ville berätta om sin relation till låten och vad den betyder för dem. Jag tror att Woodstock är en låt som fått stå som symbol för nästan en hel generation – det finns så mycket kraft i den, berättar Hanna.

”Har gjort de mesta på vår bucket list”

Resten är historia. Efter succén med Woodstock blev de kontaktade av Per Gessle som var helt tagen av tolkningen. Per hade precis startat skivbolaget Space station 12 och först ut att släppas på bolaget blev Good Harvest. Sedan dess har segertåget rullat och den senaste tiden har vi sett dem i TV-program som På Spåret och Nyhetsmorgon.

– Vi har haft lyxen att få genomföra mycket av det som stod på vår gemensamma ”bucket list”. Nu filar vi på en ny och ett av de stora målen är att få göra något slags musikaliskt samarbete med någon av våra riktigt stora förebilder. Sting, Paul Simon eller Gillian Welch vore till exempel helt underbara att få jobba med.

Se dem live hos oss fredag den 24 april!

Till evenemanget

Mer läsning inom kategorin Artiklar