Vilda djur och verkliga drömmar

Artiklar

Skogens djur flyttar till stan när de vilda djuren tar språnget in i konsthallen i Kulturens hus. I en annan del tar den drömska verkligheten plats. Sommarens utställningar i Konsthallen bjuder också på examensarbeten i grafisk design.


Älgar, harar, rovfåglar, svanar – ja, alla Sveriges fåglar har träsnidaren Gunnar Hansson, från Antnäs, avbildat i naturlig storlek. Han har blivit omskriven för att han gjort både Zlatan och Charlotte Kalla i naturlig storlek, men mest känd är han för sina djurskulpturer.

Djur och grafik

Nu visar Gunnar Hansson ett urval av de mer än 500 skulpturer han skapat genom åren. Utställningen blir träsnidarens största någonsin, vid sidan av den permanenta utställning som han haft i sitt kombinerade hem och ateljé. Utställningen pågår i konsthall 1, 2 och i galleriet under perioden 20 maj -14 augusti.

Skogens vilda djur flyttar till stan när Konsthallen visar Gunnar Hanssons skulpturer.

 

Den 20 maj är det också premiär för LTU:s examensutställning Avtryck i konsthall 3. Studenter från utbildningen Grafisk design visar tolv olika projekt som alla lyfter samhällsaktuella frågor. De beskriver sin utställning så här:

”Med vår utställning vill vi förmedla hur vi med ett normkritiskt perspektiv, genom grafisk design, kan sätta avtryck både bland individer och på samhällelig nivå. Vi vill utmana bilden av vad grafisk design är och kan åstadkomma. Med uttryck och intryck vill vi skapa avtryck.”

Utställningen pågår till den 5 juni.

Drömskt i ljud och bild

Efter studenterna tar Luleåkonstnären Linn Lindström och hennes konstnärskollega Maria Gordona Belić över konsthall 3, med utställningen Akta dig – God morgon. Det är en drömsk utställning som utgår från en nyskriven ljudpjäs.

– Man kan säga att ljudteatern, som utspelar sig på en teater, är huvudnumret och det som finns runtomkring, i form av skulpturer och videoklipp som rullar på flera tv-apparater, hänger ihop med teatern, säger Linn Lindström.

Gäst i någons minne

Temat är att vara gäst i olika verkligheter, i någons hem, i andras minnen, i nya känslor. Besökaren får följa en pjäs, en arbetsgrupp och en timanställd. Skådespelare från Folkteatern i Gävleborg läser upp texterna och vissa stycken är tonsatta av Julia Lindström och Mats Danielsson. Utställningen Akta dig – God morgon pågår till och med den 14 augusti.

Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: pressbilder

 

Mer läsning inom kategorin Artiklar